Színház az élet

 2010.05.21. 11:53

 

 

A színész ember a legbátrabb és a leggyávább ember is. A legbátrabb azért, mert minden körülmények között felmegy a színpadra és eljátssza, amit kell és a leggyávább, mert minden körülmények között felmegy a színpadra. Mi a színház dolga?
A színház dolga, hogy szórakoztasson és a színház dolga, hogy ne csak szórakoztasson. A színház dolga, hogy elgondolkodtasson, és a színház dolga, hogy egyszerűen kikapcsoljon. A színház dolga, hogy érzelmeidre hasson, és a színház dolga, hogy ne csak az érzelmeidre hasson. Azt gondolom tehát, hogy a színház feladata az, amit annak érzünk. Szerintem a színészet nem megtanulható. A színház egy vadállati kaland, egy dzsungel, amibe be kell lépni, és keresni kell, hogy hol van az a fénysugár, és egyáltalán... ki fogsz érni a dzsungelből?
Az az ember dolga, hogy olyan szituációba hozza a színészt, hogy azt csinálja, amit te szeretnél, DE ÖNMAGADTÓL. A színház mindenekelőtt az élet. Ez az elengedhetetlen kiindulási pont, és igazából csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része a szó lehető legtágabb értelmében. A színház az élet. Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy nincs különbség az élet és a színház között. A színészetben az a legnagyobb, hogy önmagát adja. De ahhoz, hogy önmagát adhassa valóban birtokolnia kell magát. A mi mesterségünk nagy fegyelmet követel, de ez a fegyelem eltéphetetlenül összeszövődik a mesterség szabadságával és ihletével, így együtt ez a mi művészetünk. Miden darab más. Másról szól még akkor is, ha valamihez hasonlít. A szakmát tudni kell, csak jól és jó helyen szabad alkalmazni bizonyos eszközöket.
És mindig meg kell találnia az embernek saját magában, hogy egy-egy darabban mi az érdekes, a különleges, hiszen mindegyiknek megvan a saját szaga, íze. Az nem lehet ugyanaz. Más a kor, mások az emberek, a kapcsolatok. A színházban minden este ezerrel kell égjél a színpadon. Elég bonyolult képlet, nehéz pár mondatba sűríteni. Semmit nem lehet pár mondatba sűríteni. Talán a halált, mivel arról nem sokat tudunk csak elméleteink vannak. De még a végtelent sem tudjuk megmagyarázni... vagy igen?
Folyt köv...

 

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://feketelovag.blog.hu/api/trackback/id/tr372020350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása