Félig ember, félig önérzet? Ez nem valami sci-fi alcím. Bár minden embernek van önérzete. De az önérzet zavara a felnőttkor hajnalán vagy "éjfél után" közvetlenül 12-14 éves kor körül jelentkezik. Szeretik ezt a lázadó korként említeni. Ennél jóval bonyolultabb a helyzet. Már régen elhagyta a fiatal az alsós osztály küszöbét, és ekkor elindul a világ progresszív - sok mindent magába tömörítő - értelmezése. Éhség az értelmezésre és ismerkedésre, és minden (mindenki) zavarja, ami (aki) ebben gátolja, introvertáltan vagy extrovertáltan ezt nem is fél kinyilvánítani. A szülői beavatkozás cseppet sem könnyű.
Kimeríti a bosszúságot, elősegíti a fáradtságot. Sajátos igazságtartalmak kialakulása ez a korszak. Többnyire emocionális alapon alakulnak ki az igazságok. Benyomások a szülői és tanulói környezetből. A szenvedések és mindennapi drámák, különös feldolgozása, melankólia, bizonytalanság, folyamatos ellentmondások feldolgozása, alkattól függően: öltözék drasztikus kiválasztása, csoporthoz, zenei irányzathoz való tartozás. A skála meglehetősen széles, zárkózottság vagy túlbuzgóság bizonyos ügyekben. A megmentő hős alkat a fiúk oldalán, anyáskodás a lányok oldaláról. Depressziós és meditálós magány lányok részéről, agresszivitás és versengés fiúk részéről, de a fordított felállásról is beszélhetünk. A test hirtelen fejlődése és az ebből adódó magatartásbéli zavarok - különösképp fiúknál - a női szervezetben nagyobb tempóval zajlik, csaknem a mutálás korszaka is kimarad. Jelentős eltérést mutat a fiúk és a lányok ismerkedése a világgal.
A genetika belép a zavaros képbe.

A nőknél a társadalmi szerepvállalás és a párválasztás praktikája elindul a számára kijelölt úton - ilyen volt az amikor pletyiztem a mellékhelységben az első cigi mellett arról, hogy osztálytársam kedves Katalin különös mód akar megfelelni öltözékével a szemközti gimi egyik fiú (érettségizős) tanulójának -  mi sem bizonyította jobban, hogy önfeledten meggyújtottam a műszálas szoknyámat a téma izgalmában. Ennél örömtelibb tény, hogy nem csak a cigiről, de a műszálas dolgokról is leszoktam. Mind ennek tudható be, hogy ritka az eset - nyugodtan kizárható - hogy ebben az időszakban azonos korú lányok és fiúk ismerkednének. Ha nem vettük ismerkedésnek korábban: a rugdosást, hajhúzgálást, pofozást, gyermeteg ármánykodásokat, focilabdával való direkt mellre és fejre célzást. Így csakhamar kialakul, fiúk és lányok részéről a csoportokhoz tartozás, ezek meglehetősen differenciált állapotot mutatnak Európa térképét idézi. A padsorok elfoglalása heterogenitást vázol. Határvonalat húz, az ekkor még státusz kérdés: ki mellett ciki és nem ciki ülni, és ebben a lányok jobban magukra találnak a korai szerepvállalás fejlődése által. A tudat nem perspektivikus, de működik. Lacika mögött nagyon "gáz" volt ülni. A szó szerinti értelemben: ugyanis a tisztálkodást sajátosan oldotta meg abban a havonta alkalomban. Bár Lacikából nem rajzolódott ki, a mostani 32 éves László, aki ma elegáns tiszta és jóképű üzletember. Ugye ismerős ez a tévedési faktor? Talán ez az ami igazán nehéz ebben a korszakban, hogy a genetika diktál, de sokszor az emóciók és igazságtartalmak felülírják. Mi sem igazolja jobban, hogy téves "első szerelmi" romantikából így születnek gyermekek is. Már ideje korán akár 17- 18 éves korban anyává változhat egy fiatal lány. Itt érdemes megemlíteni a szülői gondoskodást. Vagy hanyagolást? Az igazságtartalmak nem maguktól jönnek létre, azt otthonról hozza az ember. Ennél rosszabb a helyzet, ha nem tudunk mit elhozni otthonról. Ma ez komoly probléma. Mert az "apa" és "anya" modell, igenis fontos ebben az időszakban.

Legyen "girl power", itt a  lányokról essen szó most: két problémás "apa" típust kell megemlíteni az egyik a "tekintélyelvű", a másik a köznapi nyelven ismert "papucs". Ezek gyakran egymásnak ellentétei. Az egyik oldalon, a túlzott szigor esetleges freudi szinten "fiúnak" nevelés veszélye jelenik meg - a tekintélyelvű - a másiknál a laza kéz határozatlanság, követelődző és altruista jellem - a papucs - pedig túlzott és szenvedélyes, romantikus vágyakat indíthat el a fiatal lányban. A tekintélyelvű nevelésben részesített lány, a fiúkkal való kapcsolatban meglehetősen szélsőséges, nem ritkák a durva konfliktusok ennek szomatikusan hosszú távon gyomorfekély kialakulása, ha feszülten ellenáll és egyéb reflux probléma kialakulásához vezethet. A női vágy és a megfelelés kényszere összecsap, és abból semmi nem sül ki jól. Többségük akár, magasan kvalifikált értelmiségi pályát választ, orvos, pszichológus, szerencsés esetben kialakulhat a teljes élet - szexuális zavarok nélkül - vagy sajnálatos mód a verseny tovább erősödik, és a női arc agresszív és szingli vonulatát produkálja. A "papucs apa" esetében vágyakozás az érzéki, de kemény férfi után (a vágyott lesz pótléka a gyenge apa modellnek). Eltúlzott romantika és melankólia, depresszióra hajlam az életben, akár írásban is rögzítve: irodalmilag nem kevés leányzó meglehetősen termékeny. Az sem kizárt, hogy többségük a nyilvánosságban próbál szerencsét: újságírónő, színésznő lesz stb... Erőteljes érdeklődés a művészetek és a vizualitás iránt, akár tudatmódosítók segítségével, az elefántcsonttorony filozófiai dialektikája és dilemmája lesz a jellemző. Többségük művészi értékteremtő, ám beteljesedésük útját villámok tűzdelik. Van arany középút? Valami van... de nem arany közép. Az érzéki, de kemény "apa" modell, amely kimeríti a példamutatást ritka, de létező jelenség. Sajnos ismételten a szocializációra és a gazdasági állapotokra mutat rá. Azokban a családokban, ahol fontos - mondhatni tradicionális - szerepet töltött be a vagyon valamiféle dzsentri múltra vezethető vissza. Sokkal inkább ismeretes a gyengeség a nihil. Míg ellentét oldalon, a kemény munka (akár falusi), küzdő családok férfi szülöttei a gyengeség agresszivitásba csap át (túlzott alkohol fogyasztás és a többi). Ezért is van különös jelentősége annak, milyen hátérrel óhajtunk gyermeket vállalni. A most jelentős gondokkal küszködő középpolgári réteg (Lokálisan: Pest és Pest megye, átlag kereset egy főre kb: 170-200 ezer forint bruttó +- hitel és adósság) fokozatosan vékonyodik. A kormánynak lépéseket kell tennie a családpolitika, az anyák támogatása ügyében a munkaerőpiacon. Ugyanúgy, ahogy földcsuszamlás is létezik... létezik szerkezeti csuszamlás is a társadalomban. Jó lenne talán nem negyven meg ötven évesen gyermeket vállalni. Ezt a helyzetet kellene korrigálni. Főképp.

Visszatérve és gombolyítva a fonalat: "girl power":).
Az ideálokat néha, ha fájdalommal is jár... likvidálni kell a fejünkből. Tudom... nehéz.:) Szép a vágyott adonisz hmmm. De nekünk amazonoknak van egy óriási hátrányunk:
bennünk gyorsabban ketyeg az óra.

folyt.köv
(legközelebb "Boy power":)
Egyébként skype velem minden hétfőn, este 10-től. Pusz.


 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://feketelovag.blog.hu/api/trackback/id/tr292075313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása