Szakálos Dénes László írása (c) 2010 március

Tasnádi Péter és a Hal a tortán
 

„Sosem nézek tévét, de most pont odakapcsoltam...egyszerűen felháborítónak tartom, hogy a TV2 Hal a tortánjában a jövő héten maffiózók főznek, olyanok, akik embert öltek, mások pénzét vették el, és nyomorba döntöttek családokat! Miért kellett ezekből sztárt csinálni? Itt tartunk? Szánalmas” (csak részlet)
 

– idézte a Blikk Tóth Vera Facebook- bejegyzését. 2009. október 9. 
 

Ezek után Tóth Vera énekesnő nyilvánosan elnézést kért, s magyarázata így öltött formát:
 

 „Nyilvánvaló, hogy a barátaimmal szerettem volna megosztani ezt a gondolatot, nem pedig a nyilvánossággal. Persze, nem számoltam el magamban tízig, mielőtt leírtam volna.”
 

Kommentár a velvet.hu oldaláról szintén 2009. október 9-én :
 

„Nem tartja magát előítéletesnek, ezért is zavarja, hogy a privát oldalára írott bejegyzése a nyilvánosság elé került.”


Megint igazolódni látszik az elméletem (innentől Zuschlag szindróma), hogy a médiának koncepcionális a viselkedése, tehát ügyláncolatokat folytat. Tóth Vera láncolata a Megasztár reflektorfénye révén indult el, és jelen esetben a Facebook bejegyzésbe csatlakozott: az éppen aktuális utolsó láncszem. A reflektorfény nem kivételez a Facebook bejegyzések terén sem. Egy híresség esetében mindenkor számolni kell a képlettel: Nyilvánosság = reflektor, kamera/mikrofon, Facebook, iwiw, Twitter, Blog. S a képlet a technológia fejlődésétől függően a végtelenbe mutat, mint a matematika PI értéke. Naiv gondolat tehát, hogy a híresség szelektíven kizárólag a barátainak ír egy közösségi portálon. A tartalomképző médium is mindig ott lesz megfigyelőként. Akkor is, ha eredendően a híresség tudatlan (z. szindróma).
 

Tasnádi Péter esete rendkívüli. Példának okáért mindannyian tudjuk, hogy Amerika sokat költ a börtönviseltjeinek rehabilitációjára, megpróbálja reintegrálni az egykori elítélteket a törvénytisztelő nagytöbbségbe, társadalomba. Mi a helyzet itthon? A TV2 részéről, tudatos vagy nem tudatos rehabilitáció volt ez? Inkább az utóbbira gondolok. Teljesen mindegy tudatos volt- e vagy sem. Az alapkérdés, mennyire volt ez optimális, a normakontroll terén? Mennyire volt optimális a tudatos/nem tudatos rehabilitáció egy fiatal demokratikus országban, ahol komoly problémákat vázolnak a statisztikák a vagyon és élet ellenes bűncselekmények terén? Illetve a média rehabilitálhat egyáltalán? Erkölcsi tézisek nélkül a kérdést nyitva hagyom.


Itt azonban nem kettőződött a valóság, mert nem az aranyos jópofa egykori maffiózó főzőcskézett, hanem a börtönviselt egykori maffiózó.
 

„Megszurkáltad a csirkét? Jó, mert én legutóbb 3-évet kaptam érte!”


/Tv2: Hal a tortán adása 2009 Október 14. idézet Tasnádi Pétertől/
 

Talány és paradoxon. Ha már börtönviselt embert mutatunk be, miért indokoltabb nem kettőzni a valóságot? Vagy talán, azért mert Tasnádi nem képes önmagát kettőzni, vagyis nincsenek színészi képességei? Akkor viszont nincs rehabilitáció, vagyis a TV2 nem akarta közelebb vinni a társadalomhoz a karaktert. Ha nincs rehabilitáció, akkor miért egy szórakoztató műsorban mutatta meg mindezt a TV2? Miért nem inkább a kékfényben? Akkor, akik kettőzve voltak/vannak, azok csak színészek? Az egész valóság kettőzöttség zavaros és értelmezhetetlen, mert megfejthetetlen, mit akart ezzel elérni a TV2.
Más lett volna a leányzó fekvése, ha a rendező megkérte volna Tasnádit, hogy mellőzze a börtönszlenget, mert inkább a gasztronómiai tudására vagyunk kíváncsiak. Ezzel direkten kettőzve a valóságot, és kockáztatva a nézettséget. Vagy ha a TV2 egy másik műsorban tette volna mindezt. Mondjuk Győzike modell alapján a hétköznapi Tasnádi Pétert mutatta volna be.
 

Nem arról van szó, hogy diszkrimináljuk a büntetett előéletű személyeket a képernyőről! De nem biztos, hogy a TV2 Tasnádi Pétert a megfelelő struktúrába helyezte el – s tegyük hozzá… vele együtt az összes többi börtönviselt személyt. Itt viszont komoly lehetőséggel kell számolni: elképzelhető, hogy a hősök vagy példaképek szférikus világa, köszönő viszonyba sincs a média szférikus világával? A normakontroll a közönséget reprezentálja, vagy a küzdelmet a nézettségért?



 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://feketelovag.blog.hu/api/trackback/id/tr982084637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása