Mefiszto.hu (c) 2005. november
Szakálos Dénes László írása

 

A kis hercegnek sikerült felismerni a világ tényei mögött rejlő emberi természetet… és azt hiszem, a lényegi fekete űrt töltötte ki: a hiányt, a nincset, a semmit, az elfogyottat, kimerültet, ez a fekete űr volt az emberi természet egyik ősi kódja: a szeretet.
Az állatok a regényben elmondják mit gondolnak a világ fontosságairól, a barátságról, és a kapcsolatokról… és tudnunk kell, a valóságban gondba lennénk, ha az állatok beszélni tudnának és akkor rettegjünk is a gondolattól! – a fókabébi még felordít – mielőtt a vadász szétzúzza fejét a csákánnyal stb… néhányan már sejtik miről írok?
A regényben… ahol a lét minden egyes élőlénye életre kel és tényeket közölnek a messziről jött idegenről az emberről… az olvasás erejéig magunk is kis hercegek lehetünk. Ha úgy tetszik, mindenkit egy szimulátorba invitálok.
A technika csodálatos eredmény… de homályosodnak a mögötte munkálkodó lelkek, csaknem teljesen pléh felhőbe burkolódzik a humán ősiség, törvény, és dogma… hogy a magány elpusztít mindenkit. A valóságos atombomba a magány. És néha ott robban mindenkiben… kétségbeesésünkben az űrben keressük a választ (űrkutatás), tudománynak szép… de emberségnek nulla.
Bár… ebben is van valami biztató… kívánom, hogy találják meg végre azt a bizonyos B-612 bolygót. A királyt, a hiú embert, iszákos embert, az üzletembert, a lámpagyújtogató embert, a geográfust már megtaláltuk itthon… a földön.


Részlet a műből:


- Légy szíves, szelídíts meg! – mondta a róka.
- Kész örömest – mondta a kis herceg -, de nem nagyon érek rá. Barátokat kell találnom, és annyi mindent meg kell ismernem!
- Az ember azt ismeri meg igazán, amit megszelídít – mondta a róka. – Az emberek nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedőknél. De mivel barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik. Ha azt akarod, hogy barátod legyen, szelídíts meg engem.

 

 

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://feketelovag.blog.hu/api/trackback/id/tr872171448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása