Médiatudomány: A hekker

 2010.08.27. 09:44

 

Érdemes rögtön az elején fogalmi zavarok feloldásával kezdeni. A digitális bűnözők nem feltétlenül hackerek (hekkerek), bár képesek feltörni bonyolult rendszereket… de nem ez a tevékenységük, akiknek igen azokat helyesen a cracker (krekker) névvel illetjük. Bár vannak korábbi példák arra, hogyan lesz a rablóból pandúr. Kevin Mitnick esete, aki legendás betörő hacker volt, ellenfelével együtt Tsutomu Shimomurával már filmben foglaltatik a kalandjuk Takedown  címmel. A megtérést igazolja, hogy Mitnick börtönbüntetése után biztonsági tanácsadó lett.

 

 

A hacker közösség nem nyilvánvaló inkább látens csoportnak tekinthető nem ritka közöttük az informatikai zseni, főbb jellemzőjük: a problémamegoldás és megszállottság.  Én magam önkritikát gyakorolva nem vagyok hacker inkább szakmai kifejezéssel élve: ”superuser” szinten funkcionálok, értem a hacker szintet, de tudásbéli korlátaim révén sosem fogok eljutni a szintjükre. A „superuser” azt jelenti, magam oldom meg a gondjaim, észreveszem, ha crackerrel vagy vírussal van dolgom és ha nem súlyos a probléma, akkor elbánok velük... semmi több, de nem lennék képes olyan védelmi mechanizmusokat fejleszteni, mint a hackerek… sőt mi több tőlük várom a megoldást.
A „nem hivatalos” magyar WOW szervereknél ismertem meg hackereket, akiknek semmi más dolguk nincs, mint hogy a közösségük fölött őrködnek, egyfajta testőrség. A hasonló rendszereket meg lehet próbálni feltörni vagy bombázni vírusokkal, de nem tanácsos… a testőr hackerek megtalálják a módját, hogyan szankcionáljanak, ha támadás éri a közösségüket. Egy közismert hacker közmondás szerint a processzor füsttel működik, és ha nem vigyázunk ki is jön belőle.

Látens abban az értelemben… hogy hacker intézmény nincs, hanem csoportok vannak, akiknek megítélése szerint lesz valaki hacker vagy mezei felhasználó (ez utóbbi kizárt, nem érdekli őket). A csoport lokalizálása sem nyilvánvaló, általában komoly és ugyanakkor nem publikált fórumokon zárt rendezvényeken értekeznek komoly szakmai problémákról.

A hacker csoport nem szekta, hanem életfelfogás mely szerint: a világ tele van lebilincselő, megoldásra váró problémákkal. Elemi értékük az érdeklődés a probléma feltárása és annak megoldása. A nyílt forrású alkalmazások többségét nekik köszönhetjük, kiváltképp azért, mert nem kedvelik a hatalmat és a piaci monopol helyzeteket (jó ellenszélként működnek a Microsoft termékekkel szemben).

Sajátos etikával rendelkeznek: emiatt gyakran keverik őket digitális bűnözőkkel, mert ha választani kell a közösség szabadsága és a Microsoft oligarchiája között, akkor a szabadságot választják (ez számukra a nyílt forráskód hirdetése is). Bár bűncselekménynek számít a Microsoft rendszerek feltörése, de az etika szempontjából elfogadható: felhívja rá a figyelmet, hogy nem mindig helyénvaló az, amit a Microsoft állít a termékeiről, innentől kezdve el lehet dönteni ki a bűnöző: a hacker, aki leleplez? Vagy a Microsoft, aki félrevezeti a vásárlóit? Tehát a hacker a legjobb hibaanalízis, felhívja a figyelmet a rendszerek hibáira… ez nekünk sok esetben hasznos, felnyitja a szemünket. Ha nagyon misztikusan fogalmazunk: azt mondhatjuk ők a digitális erdő bölcsei.

Kiből lesz hacker? Akit a megfelelő közösség annak ítél, önjelöltségről szó sem lehet. Fő elvük a hasznosság és annak csoporton belüli információ megosztása, elemzése (nincs szükség második spanyolviaszra). A probléma továbbgondolása mindig a lényeg, a teljes megoldás lehetetlen. Illetve a továbbgondolás nem korlátozódhat egy személyre. Ami másoknak riasztó kockafejűséget jelenthet: „a kód művészet” az számukra evidens.
Vannak „kockafejűség” „kockás flanel ing” „szódásszifon szemüveg” sztereotípiák. Nem biztos, hogy „kockafejűek” azok, akiknek köszönhetjük a biztonságot. Mára nem zárható ki, hogy egy olimpiai bajnok titkos hacker életet él… vagy épp egy kispolgár, családapa. 
Nem állhat messze a buddhista életforma sem.

"Egészen pontosan, a hackerség az, amit az antropológusok ajándék kultúrának neveznek."

Eric S. Raymond

Felső kasztnak a tekinthető a hekkerség, abban az értelemben, hogy amíg a mezei userek a Mátrixban való bolyongást evidensnek látják. Addig a hackerek nem látják annak… s válaszokat keresnek. S ilyen módon megpróbálják az erőszakos asszimilációt fellazítani, szabadságot biztosítani. Erősíteni a választási lehetőséget… sok esetben a Microsoft kívüli nyílt forrású technológiák ezek. Az Internetet nem uralni akarják ilyen formán, hanem megértetni, könnyíteni az információhoz való eljutást.
 

 

 

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://feketelovag.blog.hu/api/trackback/id/tr632251311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása