Fénybenjáró: Ez legyen 2011

 2010.12.19. 18:50

Ez volt a Feketelovag.hu 2010-ben. Nincs mit értékelni. 2010 ilyen volt. És nem stílusom a pátoszos beszéd. El tudtam volna képzelni jobbat vagy szebbet. De már rég nem tartom biliben a kezem. Az évértékelést, pedig elvégzik a politikusok, ha épp nem fedem el a Comedy Central valamelyik műsorával. Mert számomra elszigetelt beszédek ezek... nem tartalmaznak lényeget, retorikai mesterfogások.

Köszönet mindenkinek. Azoknak, akik szerettek és utáltak minket.
A feed számok ezt igazolták. És miért köszönöm azoknak, akik utáltak minket? Nem küldetésünk egyetérteni.
De kivételesen egyetérthetünk abban, hogy rengeteg munka áll még előttünk, megoldatlan problémák tárháza: munkában, egészségben, tanulásban, családban, barátságban, párkapcsolatban, házasságban... kinek mi éppen. Főképp közös ügyünk lenne, hogy az ország immáron több mint 20 évnyi értelmetlen szenvedése után, végre önmagára találjon. Nem politikáról van szó.
Jobban át kellene gondolni a dolgokat, felelősen viselkedni. A politika csak eszköz, s nagyjából vetíti... ha egy ország mentálisan, erkölcsileg beteg és nem képes úrrá lenni önmagán. Ahogy a kutya elkezd hasonlítani a gazdájára. A kutya szerepében Orbánok és Gyurcsányok vannak. Tehát felelősei vagyunk az eseményeknek. S végre meg kell értetni: a "nem" az azt jelenti, hogy "NEM!" Nem pedig azt: "lehet", "mégse", "nem érdekel" és a többi strucc politizálás.

A demokrácia nem azt jelenti, hogy mindent lehet. Csupán azt, hogy minden lehetséges. Örömeit és negatív következményeit is egyaránt viselni kell. Ameddig a bennünket összekötő értékek nincsenek stabilizálva, értve: a magyar kultúrát, oktatást és a többi fontos építő követ. Addig a demokrácia nem más, mint egy elegáns, ígéretes nyugati autó defektes gumikkal. Ha van rá mód... s tudom nehéz. Sokkal többet foglalkozzunk saját magunkkal, és a hozzánk közel álló emberekkel és viszont várjuk el a törődést.
Nem hiszek olyan átokban, amely ezt felülírhatná. A dzsentrik korszaka lejárt. Nem vagyunk sem jobbak, sem rosszabbak, mint bármelyik más fejlettebb európai ország.
Sőt csiszolatlan gyémántja vagyunk a világnak... nincs még egy olyan ország, amely ennyi lángelmét adott volna a világnak, kiálltunk ezer meg ezer próbát. 2011-ben jöjjön a legkeményebb próbatétel, próbáljunk meg normálisan együtt élni. Ideje volna végre ékszerészként átgondolni a gyémánt csiszolását.

 

A fiataloknak, akik éppen a harmadik nyelvvizsgát nyúzzák.
Azt üzenem:

Ahogy az embernek csak egyetlen anyja lehet, logikusan következik, hogy két hazája sem lehet.

Nincs okom optimistának lenni. De mi van akkor, ha mégis?

Végezetül, köszönet minden barátnak, kollégának.
Minden olvasónak.
És, hogy ilyen kitartóan elviseltetek.:)


Kellemes Ünnepeket!
Találkozunk 2011-ben!

Szakálos Dénes László


És most jöjjön az "i" betűre a pont:


 

 

 

 

 

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://feketelovag.blog.hu/api/trackback/id/tr172526341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása