Irodalom: Bitumen szerelmes

 2010.10.01. 12:29

4. fejezet

- Szerelmes vagyok! De ki a fenébe?
Első korty a sörből.
- Egyszerűen nem értem.
Második korty.
- Milyen kegyetlen ez a világ?
- Miért ilyen igazságtalan?
Ötödik üveg.  
- Hát ezt érdemlem én?
Első rekesz. Öklendezés.
És az emelvényt elborította a pikáns belsőség. A hős ittasan, de törve nem a buszmegálló felé támolygott afféle Strauss keringő stílusban.

Megérkezett a helyszínre, setét éjszaka ülepedett le, sehol egy világítás, csak a csillagok ragyogtak. Az illuminált fazon a zsebébe kotorászott cigarettáért. S elővette egyetlen szál bagóját, gyújtósát. Egy törvény! Soha ne gyújts rá, ha buszra várakozol, mert rögvest megjelenik és már dobhatod el.

Ahogy gyulladt a cigaretta … a busz fényszórói meg is jelentek pár méterre, a jól ismert motorzaj kíséretével. Gyorsan elnyomta a menetrend táblán, és a torzót zsebre vágta. Amott a fényszórók kialudtak, a motor leállt. Csend.

Megint elő a koporsószeg és gyújt. Fényszórók be, motor be, közelít. Újra! Cigi elnyom a táblán, zsebbe vissza. Amott fényszóró ki, motor leáll.

Bitument elöntötte a méreg. Rajta! Dohány ki, tűz rá. Emitt fény vissza, motor vissza, jármű indul.

Most már végképp dühös: cigi, tábla, elnyom, landol a zsebben. Világítás ki, motor le. Ezúttal óvatosan nyúl, akár egy kígyó tekeredik bele a zsebébe. Megfogta a bagó torzót.

Erre... zörög a motor…

Elengedi…

A motor leáll…

Na majd én ellátom a bajod, és jókorát letép a cigiből, szinte már alig maradt a füstszűrő után egy kis élvezet.

Ki gyorsan! Rá a tüzet!. Arrébb: fények fel, motor indul. A bagós egy szívásra, kiélvezte a és elégedetten konstatálta, hogy a busz most fog a megállóba érkezni. Ám a mosoly hamar az arcára fagyott, amikor busz járdára pattant. A márkajelzés a nózijába mélyedt száz kilométeres sebességgel. A külvilág elsötétült.
 

A Füstmentes Életért Alapítvány elnökét másnap tökig láncba vezették ki a tárgyalóteremből. Egyedi módját választotta a dohányzás elleni harcnak. Minden dohányzó járókelőt halálra gázolt az utcán. Így a gyártók is kénytelenek voltak a fekete keretes tájékoztatót módosítani a dohány termékeken. "A dohányzás halált okozhat, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést". Természetesen a cigi nem lett egészségesebb, a közlekedési morál nem javult, az utcák nem lettek tisztábbak, az ózonlyuk sem forrta be magát, ellenben minden megállóban betiltották a dohányzást... ahogy az lenni szokott.
A történetet feldolgozták mozifilmben is, a zöldek és radikális egészségvédők őrjöngve és könnyezve tapsoltak a premieren. Aztán a vetítés után hazafelé, mindenki beült a büdös amerikai gázolaj üzemű autójába. Öt év múlva pedig kinőttek az első pálmafák a Déli- sarkon, egy befektető Riviérát nyitott. Akár egy zöld emberke életútját is leközölhetném, egyik radarállomástól a másikig. De mi van Bitumennel?

 

 

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://feketelovag.blog.hu/api/trackback/id/tr472336854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása