Fiala János: KeljFelJancsi

            Az anomália gyűjteményből nem maradhat ki Fiala János interaktív rádiós műsora, a ”KeljFelJancsi”. Távol álljon tőlem, hogy Fialára anomáliaként tekintsek… szó sincs erről, azonban adásai alatt nem ritkán anomáliákkal ütközik. Az interaktivitásnak (telefonos kontaktot létesíthet bárki a műsorral) megvan az a hátránya, hogy a bejövő intellektusokat nem lehet előzetesen kontrollálni, a műsorvezető teljes mértékben ki van szolgáltatva, rutinrendszere alkotja a szelekciót. Fiala jól műveli ezt a tevékenységet, mondhatni egyfajta viselkedés katalizátorként funkcionál sok éves tapasztalata alapján, s olykor nem tagadja meg öntörvényességét és arroganciáját, különösen agresszív módon szakítja meg a vonalat konfliktusok vagyis referencia lyukas vagy hiányos telefonálók okán. Nem lehet egyszerűsíteni a képletet és degradálni agresszivitásra és öntörvényességre. Fiala műsorában tökéletesen megjelenik, a referencia hiány problémája, hogy az emberek hajlamosak szelektíven megélni a társadalmi létüket, sokszor aránytalanul fókuszált a tudata néhány telefonálónak a valóságértelmezés terén.

„Nem a Jobbikkal van a probléma, hanem magával!”

A vonal megszakítása előtti replika részlet Fialától, a 2010 február 22-i adásból. A fiatalember már korábban is agresszívan fejtette ki politikai álláspontját. Félő, hogy a tudati térképben ilyenkor csak az egydimenziós Morvai Krisztina jelenik meg. Holott a politikában, és a társadalmi létben sosem beszélhetünk kizárólagos dimenziókról. Elemi érdek lenne a referenciapótlás mielőtt, valaki bemegy a szavazófülkébe. Könnyen fellelhető Morvai Krisztina liberális pályafutása, és az azt megerősítő Freddie Mercury díj mely ideológiáját tekintve homlok egyenest ellentmond a jelenlegi Morvai Krisztina képnek, és rajta keresztül közvetetten a Jobbik viselkedésének.

Fiala a durva referenciahiányokkal nem tud mit kezdeni, van benne udvarias törekvés, de az könnyen agresszivitásba torkollhat. Az agresszivitás önmagában elítélendő, de ugyanakkor mankóval segíthetjük, megérthetjük a miértjét.

Pácin lakosai közül néhányan meg voltak győződve arról, hogy 2002 és 2006 között Orbán Viktor volt a miniszterelnök (lásd fentebb), ez agresszív és durva nem tudásról tett tanúbizonyság, a normális diskurzus brutális destrukciója. Fiala ezt a fajta nem tudást, nem képes nem ösztönösen megélni és lereagálni. Ösztönös és érzéki a műsorvezetése ilyen tekintetben.

Családias a műsorpolitikája, ugyanis tudja, hogy van törzsközönsége is. Ha túl sok devianciával találkozik az éterben, felelősségre vonja a hallgatag törzsközönséget is, értetlenkedik a hallgatagság felett, torzsalkodik kifelé személyeskedés nélkül, vagy akár előbb befejezi a műsort.

Fiala műsorának társadalmi üzenete talán ilyesmi lehet:

A politika és a társadalmi problémák, egy és ugyanazon valóság részei. Ha te nem törekszel a valóság megismerésre, vagy vágyaid alapján csak félig törekszel a megismerésre, akkor a valóságodat ne erőltesd az enyémre, ne próbáld meg felülírni. Fiala az erőszakos valóság kompatibilitásokat elutasítja. S a vonal megszakad…

            Külön érdekesség hogy az interaktív műsor ellenére Fiala komoly szabályokat fektet le, egyébként teljesen elfogadhatóan. Nevezetesen, az interaktivitás nem függ össze a meztelen tegeződés aktusával. Fenntartja az intimitást, hogy médium és befogadó kapcsolatról van szó és nem éter haverokról. Ez igazolja Zuschlag problémáját, amelyet fentebb fogalmaztam: kamera és mikrofon nem játékszer. Fiala kifejezte értetlenkedését is: milyen alapon tegezte vissza Hír TV Zuschlag Jánost?… hogy vette a bátorságot? Egy média nem koccinthat vissza a kezdeményezett haveri pertunál, mert ezzel saját közvetítő médiumságát eltolja személyes és öncélú valóságértelmezés felé, komolytalanná válik, elveszíti a tőle elvárt objektív reprezentativitását.

Fiala célja világos, műsorában a távolságtartás közte és hallgatói között, nem más mint jóindulatú és biztonságos demarkáció, megóvja saját magát és hallgatóját, elkerülve az estleges Zuschlag anomáliák lehetőségét.


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://feketelovag.blog.hu/api/trackback/id/tr451890970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása