Jöjjön tehát a "Boy power". Nem Superman és Batman történetei lesznek. Egyszerűen az első lépcsőfokok. Itt is fontosnak mondhatóak az apa és anya modellek. Természetesen az ellentét vetület érvényes, tehát az anya modell. Anya modell több is létezik, nagyobb a skála. Egyéni elnevezéseket használok majd...:)
 

Első, amit érdemes megemlíteni az idealista - mondhatni istennői erkölcsök birtokában élő hölgyemény... nem kell nevetni! Sokan voltunk ilyenek, általában alkattól függően 19 és 23 év között ráeszmélünk arra, hogy: a fehér ló lehet, hogy szamár, a szőke herceg pedig lehet, hogy kopasz és ugyanúgy lehetünk boldogok. De mi van azzal a nő típussal, aki nem lépte túl ezt a korszakot milyen anya lett belőle? A többségük onnan ismerszik sajnos, hogy elvált... a fiúgyermek szocializációja ez által nehézkes lesz... nem ritka a neveltetésben az ideologikus töltet, kizárólagos alapon milyen lehet: a szerelem, a szeretet, a szex, az ideális nő, a család, az élet értelme. Mely intelmek között persze szerepelnek valóban fontos és hasznosítható értékek, de többségiben sztereotip és végtelenül idealista értékek. A rossz nyelvek több kifejezést is ismernek erre a nő típusra: "vénlány" a legjellemzőbb. Sőt a rossz nyelvek szerint, ha egy fiú ilyen anya által nevelkedik nagyobb az esélye, hogy homoszexuális lesz. Ez mára bizonyított, hogy nem igaz, mert a genetika - adott esetben a fiú genetikája - kihagyhatatlan a láncolatból.

Ezek a nők házasságban rendkívül stresszesen élnek, nem ritka közöttük a frigid és a gyógyszerfüggő esetlegesen túlzottan altruisták és lemondanak önmagukról -> ez utóbbiakból szerencsés esetben boldog nagymama lesz. A fiúnak leginkább anyatigrisre
van szüksége, ha lehet így kifejezni: reprezentatív női vagányság, a praktikák tárházának megnyilatkozása kell. Nem durva szigorról, vagy ellenkezőleg elkényeztetésről van szó. 
Hanem a női praktika, körmönfontság, finomság, talpraesettség transzparens képviseletéről van szó. A fiúnak előzetes mintát kell kapni a női szerepről. Miért is fontos ez? Az anyának megvan az a fontos tulajdonsága, hogy notóriusan védeni akarja fiúgyermekét a másik ősi ellenségtől: a másik nőtől. Ez nem féltékenység. 
Mondhatni a genetika mágiája, óvni akarja a fiút a boldogtalanságtól ugyanis a nőkben erősebb a genetikai beteljesedésért való küzdelem - utód szülése, felnevelése - s ezért mindenre képesek, akár a férfi boldogtalanságát is figyelmen kívül hagyhatják. Egy anya, ettől kívánja megóvni fiú gyermekét. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy tévedhetetlenek.

A másik női (később anya) típus, az én szótáram szerint a "mártír" vagy Johanna szindróma (férfi változatban a papucs volt), teljesen alárendeli magát a férfi -> később családfő akaratának, az autoriter viselkedést úgy érzékeli, mint ahogy más a levegőt veszi. Teljesen lemond saját magáról. Elmondható, hogy ez a típus lassan a generációk váltakozása folytán kihalófélben van. De azért mai létszámuk jelentős, főleg nagymama korosztályból ismerünk sok ilyet. Sajnos elmondható, hogy nem sok jó származik az ilyen anya fiúneveléséből, a fiú többnyire pontosan olyan agresszív és tekintélyelvű lesz, mint az apja. Ugyanis az apa elnyomása miatt, az anyáról a női praktika, fondorlat, bölcsesség nem tükröződik vissza, szubjektum objektum reláció valósul meg. A fiúgyermek tudat alatt akár, mint objektumra is tekinthet a saját anyjára (holott szubjektum), mert nem kapott elég női mintát az anyától. Ennek eredményeként a másik nőt is objektumként kezeli majd. A helyzetet súlyosbítja, ha mindennapos a családon belüli erőszak. A tekintélyelvű személyiségfejlődés mellett, egyéb pszichés sérüléseket is szenvedhet a fiúgyermek. Nagyon ritka az eset, ha ez nem így alakul... másképp fest a dolog ha a fiú fellázad az apja ellen, mert annak értékeit kritikával vagy egyáltalán nem fogadja el. Több variáns valószínűsíthető az apa viselkedését illetően is, lehet lojális, altruista, brutális stb..
A lázadáshoz ellenérték szükséges, a fiú ezt akár valamelyik nagyszülőtől is megkaphatja. Szerencsés esetben tekintélyelvűségre hajlamos, de erkölcseiben és lelki világában stabil 
régiesen: "férfiembör" érhet belőle.

A harmadik női típus: a kevesebbet emlegetett "amazon". Vagy más kifejezéssel: a nő aki a nadrágot hordja a családban. Lássuk... milyen anya lett.

folyt.köv:)

 
 

 

 

 

 

 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://feketelovag.blog.hu/api/trackback/id/tr872110495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása