Best of Mefiszto.hu: hagymás bab

 2010.07.16. 09:13

 

Mefiszto.hu (c) 2008. január
Gyenesi Szabolcs írása

 

Homok, csizma és ördögszekér, füstölgő puskacső, fogatlan bácsi cilinderben, két veszedelmes bérgyilkos menekül alsógatyában, nyerítés, tenyérlenyomat a bandita arcán, hagymás bab… több hónapos piszok a szakadt szövetruha alatt, csak egy vegytiszta kék szempáros villan a lyukas cowboy kalap alól (Terence Hill). Van amikor két lábon van… s van mikor vonszoltatja magát az öreg gebével no meg a hagymás bab is itt van. Üzemanyag gazdaságos közlekedési eszközök a lovak egy-egy marék abrak és kész… itthon ezt az olcsó üzemanyagot el ne süssük, mert rögtön külföldi monopólium lesz belőle.

Egyéb tulajdonságait megismerhetjük egy széles mosoly és két pofon között és a hagymás bab evészete közben. Általában nem látjuk, mikor kapja ki a deréktáskából a fegyverét, s miközben már elteszi még arra is van ideje, hogy ugyanazzal a kezével pofozzon, egy- egy kanál hagymás bab között. Az esze, mint a penge, fürge kéz és láb a rendezőnek le kell lassítani a vágásnál, hogy láthassuk a fürge végtagokat, s az ellenfélnek már egy fogászati költséggel kevesebb, praktikus SZTK igény… Számolta már valaki hogy másodperc alatt nyom le egy hagymás babbal jól megrakott serpenyőt? A piszkos gengszter kezeket őskori pedikűrrel látja el, bambuszrúd, nádpálca, léc, deszka és hagymás babtól üres serpenyővel. Gumiból van a teste még Aerobic Norbi is megirigyelné, ha netán becsúszik egy pofon lazán megcsinálja a mátrixos hátradőlést és két pofont ad vissza. Nem lottózik nem kenózik, nem dörzsöl szerencse lapot, nem ismeri a zsákba macskát… az egészet felteszi pókerre, majd elnyeri a tripla összeget… és jól fenéken billenti az ellenfeleket. Egy kis büfi a hagymás babtól… bilagit helyett whisky. Cicaszem és vigyor, mindig fennakad egy csinos lány után. S tudjuk ebből szerelem lesz…

Testvére, aki első ránézésre egy buldózer, másodikra egy jámbor mackó (Bud Spencer). Határozott tömör testalkat bozontos szakállal, s több hónapos szénakazal frizurával. Szeretik a hátát tesztelni, törtek már össze a hátán póker asztalt, széket, deszkát, fagerendát, lapátot, seprűt, gereblyét… s a legtöbb holmit, ami kapható az OBI üzletházban. Nem olyan gyors, mint az előző tag, de ütésében benne van Mohamed Ali, Thyson, Bruce Lee, Don Wilson, Jet- Lee, Jean Claude Van- Damme… no meg a csabai gyors, amit remélünk még nem számoltak fel.
A pisztoly úgy néz ki a kezében, mint elefánt ormányán a babazokni… nem igazán domináns, az ő kezében inkább az ellenfél füle áll jól, no persze nem hallásvizsgálat céljából. Ha egy kisebb tömeg ugrik rá, indul körhinta és repülnek a szemfogak. Mindig van egy ügyeletes hülye, aki a hasát püföli, s akkor jön a jól ismert cölöp technika, egy jól méretezett kalapácsütés a kobakra, s az ellenfél a film végéig össze-vissza beszél mindenfélét. Az ő étrendje is, immáron sokadik film alatt is változatlan… hagymás bab. Nem keresi a balhét… a balhé találja meg őt. Mérhetetlen naivitás, és testsúly. Lótolvaj a foglalkozása… de mindig rádöbben testvére lóvá teszi. Mire számíthatsz nála? Ha szegény vagy, mint a templom egere, és elakadt a sáros útgödörben az öszvéres kocsid, biztos jön és kiemeli neked…. Mmmhh ennek az angyalkának Budapesten a helye. Ha bandita vagy és nagy a szád, kaphatsz tőle egy jó nagy rejtvényújságot (Fülest). A szakálla azbeszt lemezből van elveszik benne a pofon rotáció, tehát nem érdemes kísérletezni.

Ahogy számoltam: a film forgatása alatt elfogyott 40 kg hagymás bab, 3 marék abrak, 3 liter whisky, 4 biliárd dákó, 3 póker asztal, egy gyertyás csillár, egy bárpult, 20 méternyi ablaküveg, 3 lovaskocsi kerék, egy gyóntató fülke, több mázsa építkezési deszka, egy lapát, egy seprű, 2 serpenyő, 20 kg gengszter pofozásra alkalmas száraz kenyér, elkopott 15 farmer nadrág a far résznél, 40 szemfog, két fejről ledurrantott kalap, kb 400 lőszer… szappanos vízből fogyott a legkevesebb.

Mindig is lenyűgöztek ezek az édesded naiv poénok, amelyek sugároznak ezekből a régi filmekből, irodalmi vagy művészi értéke nulla… de hangulata és humora a tetőfokon. Elhiteti az emberrel, hogy lehet humorból és abszurd helyzetekből is igazságot kovácsolni.
Jó karikatúrája, kliséje az életnek, hogy az érdekek a te életednél magasabb szintet szolgálnak, senkit nem érdekli a hitközösséged, szerény kis gazdaságod, kereseted… a rossz arcúak, ha nincs szerencséd úgy is eltakarítanak, vagy védelmi pénzt kérnek. A naivitás, az hogy van két jó szívű balek, akik segítenek rajtad, kellő bátorsággal, iróniával, humorral. S végül máglyarakás lesz bűnözőkből, s mindenki főzeléket eszik majd, mert nincs mivel rágni, elégedetten nyomjuk el a tolvajok kezén a csonkig égett szivart és kifeszítjük a nagy S emblémát a mellkasunkon, ha Batman beleszól ő is kaphat egy pofont. Ezzel együtt jó néha hinni Grimm fivéreknek, és csitt- csatt, dirr- durr a könyvből arcon csap egy ököl.

Hirtelenjében felébredtem a nosztalgiából… és a TUSCO az akciós DVD polc előtt álltam, azt hiszem érdemi befektetés lesz, ha ebből a western klasszikusból jut az otthoni készletbe is. Recsegős- ropogós régi mozi hangulat remek szinkronnal és zenével. 
A következő utam az élelmiszer osztályhoz vezetett, kerestem a hagymát meg a babot…

 

 

 

 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://feketelovag.blog.hu/api/trackback/id/tr242154964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása