Mefiszto.hu (c) 2008. szeptember
Szakálos Dénes László írása 

 

„Föl- föl ti vásárlói a földnek!” szól majd a „multinacionálé”. Miért kell nekünk magyar dinnye vagy alma? Amikor van Bolero por… spanyol bor. Minden, ami szem- szájnak hányingere. Nem is sejtjük, hogy a multik milyen közeli rokonságban állnak a fasizmussal, kommunizmussal. Kezdjük mondjuk az uniformizálással. Mindegyiknek van saját céges ruházata és logoja (Hitler és Sztálin is hasznosította ezeket). Az uniformishoz, uniformizáló viselkedés is tartozik… no nem arra gondoltam, hogy a madaras teszkó dolgozói kart lendítve peckesen vállon tartva viszik a seprűt… nem…: munkarendnek hívják. A munka "nyóckor" kezdődik vagy korábban és délig kuss legyen. Klozetra a járás kártyával lehetséges, és számolják hányszor húztad le a kártyát… meg a klozetot. De nem is veszi ki magát jól, ha budira jársz… inkább izzad ki. Dél körül ebédidő van… van automata, takonnyá fagyott salátás szendviccsel vagy dolgozói büfé, ahol a céges kuponra kaphatsz egy borsófőzeléket, mely első ránézésre sulifix ragasztó, második ránézésre angol wc fölött öklendezés.

Ami a kuponon kívüli azt pedig megveheted a saját pénzedből. Itt világpiaci árak vannak… csak világpiacai bérek nincsenek. Az ebédidő ideje változó, de általában még a kajamaradék a szád szélén van, amikor már a pult mögött állsz és kiszolgálsz. Hát akkor ezzel már ki is pihented magad… maximum kollégáid lehetnek olyan rendesek falaznak neked, hogy kiéld beteges hajlamaidat: dohányozz, anyagcserét bonyolíts. Este 7- 8 és valami ilyesmi már megdörgölheted a táskát a szemed alatt és gondolkozhatsz azon, hogy felülsz a buszra, amely Izaura népét szállítja. De ez sem egyszerű… külön dolgozói kijárat van… amely az egykori patkánykísérletekre emlékeztetnek, a kapunál biztonsági őrök várnak rád… ha kedvük tartja egy sötét zacsit nyomnak a kezedbe… húzz golyót belőle… nem József Attila üveggolyójáról van szó vagy Kálámbó hadnagy elhagyott kukkeréről. Ha véletlenül a piros golyót húzod ki (tüzes golyó), akkor jöhet a vetkőzés és a táskád kiborítása…: loptál- e valamit? No persze a biztonsági őr megteheti azt is, hogy csak piros golyót tesz a zacsiba… hiszen komoly iskolai végzettsége révén unatkozik… valamivel vagy valakivel szórakoznia kell. Miután a visszacsatoltad a nadrágszíjadat és bebizonyosodott, hogy nem loptál wc- papírt, gyertyát, Arany János verses kötetet. Mehetsz… vár a busz. Tudjátok mi az ijesztő?… hogy a tüzes golyó módszert hajdanán a kommunista gyárakban is alkalmazták… csak nem golyókkal, hanem gombokkal. Hát hiába… haladni kell a korral.

 

 

 

 

 

 

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://feketelovag.blog.hu/api/trackback/id/tr772172723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása