Irodalom: Bitumen szerelmes

 2010.08.08. 21:48

Szakálos Dénes László írása (c) 1998

 

 

 

 

 

1. fejezet

Ma valahogy semmi sem akart működni… reggel tévedésből sót öntött a kávéjába, a rántottához feltört tojásokból kiscsirkék potyogtak a serpenyőbe.

A sütőbe felejtett lángoló pitét poroltóval kellett eloltani… ha csak porral oltó lett volna, tévedésből a gyújtógáz flakonját használta. Robbanás. Bár a robbanó erejű meglepetésnek azért mégsem örült. Próbálta optimistán elfogadni ezt a kis balesetet és vigyorral emlékezett vissza arra a születésnapjára, amikor a szomszéd srácoknak olyan túrótortát sütött, amin gyertya használata gyanánt pontosan olyan petárdákat alkalmazott, amilyenekkel a „jóindulatú” vendégei szokták meglepni minden év szilveszterén. Ő persze a mostani robbanással ellentétben felkészült volt, éppen ezért hegesztőpajzsban szolgálta fel a tortát. Nem így voltak a srácok….  a méretes túrótorta a detonációval szerteoszlott, és mindenki túrót hörögve hevert földön.

A szép emlékek elsuhantak a füstfelhős konyhából. Felállt a fal mellől és lesöpörte ábrázatáról az elszenesedett tésztadarabokat, levakarta azokat a csempefugáról és a lambériáról.

A konyhaablakot kitárta és örömmel tapasztalta, hogy itt a nyár. Ám alig, hogy kikönyökölt az ablakba a balszerencsés nap folytatódott:

A fából készült párkány megrepedt és eltört.

Végül győzött a tömegvonzás… jött a zuhanás. Bitumen az ilyenkor szokásos „ÁÁÁÁ” magánhangzók túltengésével akarta kísérni a mutatványt, de épphogy kiejtette az első „Á”-t, tompa puffanás követte. A további eseményeket azért nem írom, mert szegény Bitumennek sosem volt TB kártyája, éppen ezért az egészségügy filmkockája kimarad…
 

 

2. fejezet

Leszállt a csillagos éjszaka, Bitumen szobájából csak a televízió fénye szűrődött ki. Ő maga tetőtől talpig gézbe tekerve ült a fotelban és a képernyőt bámulta. Mellette a dohányzó asztalon a kislámpa fényében újabb harminc tekercs géz díszelgett, egy videokazetta mellett... „A MÚMIA” címmel.

Elemelte a TV távirányítót. 

Majd csatornát váltott egymás után kétszer:

SSS

- Szeretlek!

SSS

- Dögölj meg!

SSS

- Porból vagyunk porrá leszünk…

Bitumen pupillái kitágultak:

- Hát ezért vagyok én ilyen szerencsétlen!

- Biztos szerelmes vagyok!

- De vajon kibe?

- Talán a fagylaltos nénibe, aki a múltkor egy gombóccal többet adott?

- Vagy talán a kövér újságkihordó nénibe? Az sem lehet… mert a múltkori lapban a hírek helyett körözöttes kenyér volt…

  - Teljesen mindegy, ez akkor is életveszélyes, a szerelembe rendszerint belehalnak az emberek. Így járt szegény parasztemberke is a szomszédban a Jóska bácsi. Megkeseredett és halántékon kapálta magát… szegény olyan szekér után futott, amin rajta volt az egész évi termése.

- Vagy a másik szomszédom a zöldséges… a Sanyi bácsi… nem is olyan rég dobta fel a répát. És a mögötte lévő szomszéd a Jancsi bácsi, aki sofőr volt… otthon ült a konyhában, amikor váratlanul halálra gázolta egy TAXI. Szörnyű!

  - Itt a vég! Hát így kell meghalnia egy hősnek? Semmi verekedés, semmi lövöldözés... 

Ilyenről szó sincs! Váratlan katasztrófába torkollhat a szerelem… repüléskor miközben a felhőket szeli, elüti egy utasszállító, esetleg agyonüti egy eltévedt koncertzongora… nem! Az nem lehet! Bitumen hatalmasat csapott a fotel karfájára, amaz  leszakadt és hősünk a dohányzó asztalra borult. Midőn a dohányzó asztal nem bírta a túlsúlyt a földre roskadt, és az asztali lámpa izzója halk csörrenéssel jelezte kialvási szándékát. 
A TV csatornát váltott:

SSS

- Megint leesett a BUX index…

folyt.köv

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://feketelovag.blog.hu/api/trackback/id/tr802208225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása