Best of Mefiszto.hu: Motel

 2010.08.10. 10:50

 

 

Szakálos Dénes László írása (c) 2006 május

 

Tarantinotól már megszokhattuk a kivonulás a művészetből stílust. Ez alól a horror filmje sem kivétel. Arra a bizonyos széles gallérral vagány módon tocsogunk térdig a vérben stílusra gondoltam. Van grafitceruza a szemgödörben, hentes bárd a koponyába, colos vascső a hasfalon átdöfve vagy éppen Hilti fúró a szájon át, de nem ritka a szögbelövő pisztollyal való pedikűr, a lángszórós fazonír vagy a láncfűrészes agytupír sem.



Míg a Kill Bill esetén az obszcén jeleneteknél fekete- fehér képi világgal finomkodtak, nos megnyugtatok mindenkit: itt marad minden színesben. A történet egyébként jó. Három szexmániás fiatal srác Európától várja az önfeledt szórakozást. Először Hollandiába próbálkoznak nyilvános házakban, lebujokban aztán egy fiatalember tanácsára átnyargalnak Szlovákiába. A vonaton egy furcsa fazon (Jan Vlasák) osztja az észt a vegetáriánus kosztról, akiről azt sejtik, hogy meleg. Így gyorsan kirakják a szűrét az utazó kabinból – később ez a fazon kulcsfigura lesz.

Abban a hitben utaztak Szlovákiába, hogy ott jobbak a csajok. Ami részben igaz is, de nem is sejtik, hogy ezek afféle rafkós lányok lesznek. Kivesznek egy szobát a ”Motelben”, ahol csakhamar megismerkednek ezzel a három leányzóval, (Jana Kaderabkova, Barbara Nedeljakova, Jenifer Lim) akik hamar boldoggá teszik a fiúkat. Megy a buli, meg az a dolog „amit most ki kellene sípolnom”.

Aztán egy szép reggelen az egyik srác eltűnik (Eythor Gudjonsson). Először arra gyanakodik a másik kettő, hogy elutazott. A két tipikus karakter magára marad, a vagány amerikai (Jay Hernandez) és a beszari figura (Derek Richardson). Ez utóbbi figura kisebb nyomozást folytat eltűnt társuk után, melynek eredményeképp ő is eltűnik.

Az amcsi figura is kezdi sokkolva érezni magát eltűnt társai miatt, ám nyomozása eredménytelen lesz… egészen addig, amíg össze nem akad az egyik leányzóval… a leányzót kérdőre vonja: „még is árulja már el hová tűnt a másik haver is?”, tán csak nem ő is elutazott? A lány új kamuval áll elő, így lett az utazásból kiállítás: a legutóbb eltűnt haver egy tárlaton van. Amcsi barátunk a hölggyel együtt a tárlatra siet.

Itt most megállok. Hiszen, ha tovább mesélnék lelőném a poént. Az a bizonyos kiállítás elég szépen fel fogja kavarni az éjszakánkat. 

A film rossz kritikát kap abban az értelemben, hogy olyan érzetünk van, mint egy brazil szappanoperánál, mintha stúdión kívül sosem láttak volna szabad levegőt a felvételek. Illetve míg a sztori egészen jó… addig valamiféle hiányérzetünk is lehet, mintha egy kicsit elkapkodták volna a kikerekedést fel se fogjuk és már főpoént látjuk, kevés benne az előjáték nem tudna versenyre kelni mondjuk a Texasi Láncfűrészessel. Amiért mégis érdemes megnézni és valódivá válhat a rettegés… nos mint megtudtam igaz történeten alapszik a film... Szlovákiában ezekben az időkben tényleg tűntek el így emberek. Én a film elején egyszerű szervkereskedelemre tippeltem és már félúton a zs kategóriába soroltam a filmet… de aztán döbbenten szemléltem tovább az eseményeket, nagyon rosszul tippeltem... az ügy brutálisabb.

A különböző testrészek leválasztása, hogy úgymond eléggé valótlan körülmények között történnek, egy jó humorérzékkel megáldott ember akár röhögőgörcsöt is kaphat a jelenetek láttán. Némelyik jelenet inkább komikus, mint sem horror színezetű, bár néha nehéz a kettőt elválasztani . A helyszínek viszont valóban jól néznek ki, mondhatni vérfagyasztóak minden elismerésem a díszletesnek, illetve a maszkmesterek is kitettek magukért. Úgy nem fog menekülni senki sem, hogy közben fityeg az arcán a szemgolyója. Ha megnézzük a filmet érteni fogjuk a poént. Sokat nyomott poén a filmbe a tipikus „asztalos balesete a gyaluval” című vicc.

Mégis miért érdemes megnézni? Ahhoz képest, hogy olyan benyomást kelt mint egy vizsgafilm, a maga kis szegényes elkapkodott tartalmával… egyaránt megtekinthetik a hardcore horror kedvelői, illetve azok is, akik csak szimplán érdekes történetet akarnak látni.

 

 


 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://feketelovag.blog.hu/api/trackback/id/tr842211348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása